Naša lokacija

Kažu kako se povijest stvara svakoga dana…
Vinkovci svoju, bez prekida pišu već više od 8000 godina, i s ponosom nose naziv najstarijeg europskog naselja.

Povoljan je topografski položaj bio glavni preduvjet za naseljavanje prostora grada Vinkovaca u prapovijesti, što je prepoznato i u 20. stoljeću kada Vinkovci postaju veliko i poznato željezničko čvorište. U nizu prapovijesnih kultura svakako treba izdvojiti dvije kulture koje su obuhvaćale šire područje, a ime su dobile po lokalnim toponimima; Sopotu (mlađekamenodobna Sopotska kultura) i Vinkovcima (ranobrončanodobna Vinkovačka kultura).

U Vinkovcima je otkriven i najstariji indoeuropski klendar – Orion, iz vremena bakrenodobne Vučedolske kulture. Rimljani su na prostoru Grada osnovali naselje – Koloniju Aureliju Cibale (Colonia Aurelia Cibalae), koje je kroz stoljeća postalo treći najveći grad u provinciji Drugoj Panoniji.

U Cibalama su rođena i dva rimska cara, braća Valentinijan i Valens, jedini rimski carevi rođeni na prostoru današnje Republike Hrvatske. Tijekom „mračnog srednjeg vijeka“ na prostoru Vinkovaca razvilo se trgovačko središte Sveti Ilija (Szentillye), a pripadalo mu je manje naselje – selo imena Vinkovci (Wynkocz). Nakon Osmanlijskog razdoblja,neizbrisivi trag u povijesti grada ostavlja razdoblje Vojne krajine u vidu niza zgrada izgrađenih u tzv. vojno-barokno-krajiškom stilu.

Zahuktalu se lokomotivu napretka više nije moglo zaustaviti, pa kroz industrijalizaciju Vinkovci, od male varošice, dobivaju status grada i nastavljaju se razvijati sve do Domovinskoga rata, kada je grad pretrpio teška fizička razaranja i ljudske žrtve. Niti taj događaj nije prekinuo nit kontinuiteta razvoja grada. Vinkovci se i danas nastavljaju razvijati na bogatoj i plodnoj baštini koju su nam ostavili naši preci.

Danas, na tragu povijesnog bogatstva, svi posjetitelji mogu uživati u manifestaciji Rimski dani, a vrijednost nasljeđa Šokaca, običaja i kulture života, ponosno se pokazuje svake godine na Vinkovačkim jesenima.

Iako vrijeme odmiče, ljubav i toplina ovoga grada ne prestaje. Dapače, ona je sve veća i jača. Uvjerite se sami otkrivajući grad s najduljim kontinuitetom života u Europi!

Zatvori